• Wat is kalk? Open or Close

  Bij het verhitten van leidingwater ontstaan kalkafzettingen, bijv. in apparaten zoals espressomachines of waterkokers. “hard” (kalkhoudend) water ontstaat, doordat “zacht” regenwater door kalkhoudende gesteentelagen sijpelt en daarbij de mineralen calcium- en magnesiumcarbonaat uitspoelt.

  Kalk is een verzamelnaam voor alkalische zouten van calcium. Onder alkalisch verstaan we het volgende:

  • Stoffen die basisch zijn, en dus juist niet zuur
  • Oplossingen die basisch zijn zoals natronloog
  • Alkalimetalen; dit zijn elementen uit de eerste groep van het periodiek systeem


  Kalk in leidingwater

  In de volksmond noemt men water met een hoge concentratie calcium(waterstof)carbonaat kalkwater of hard water. Dit water is niet schadelijk voor de gezondheid maar veroorzaakt kalkaanslag. Vooral als het verwarmd wordt daalt de oplosbaarheid van de kalkdeeltjes en slaan deze neer als kalkaanslag. Omdat we dit vooral ook zien in waterkokers komt daar de naam kalksteen of ketelsteen vandaan.

 • Over waterhardheid? Open or Close

  De hardheid van water verschilt in Nederland per gemeente, of zelfs per woonplaats. Omdat het leidingwater uit wel 200 verschillende bronnen wordt opgewerkt, zijn er verschillen in de Nederlandse waterhardheid. Water op de Veluwe is zacht te noemen, terwijl Houten in Utrecht erg hard water kent.

  Waterhardheid kaartjeControleer de hardheid van uw leidingwater.

  Bijvoorbeeld onze eigen gemeente : Bemmel (Gld)
  Uw provincie: Gelderland
  Uw waterhardheid: 7.1 dH
  Uw water is hard.

  Vanaf 2,7 dH vormt kalkaanslag zich. U heeft daarom meer waspoeder en andere reinigingsproducten nodig, uw cv-installatie gebruikt onnodig veel energie en uw badkamer en keuken hebben extra onderhoud nodig om streeploos schoon te blijven. Uw huid voelt door hard water droger aan.

   

 • Kalksteen en het onstaan ervan? Open or Close

  Ketelsteen is kalksteen en het onstaan ervan
  Ketelsteen is kalksteen (CaCO3) die ontstaat tijdens het verwarmen of koken van water. Vooral in hard water, waarin zich veel calcium- en magnesiumionen bevinden, wordt veel ketelsteen gevormd bij het verwarmen. Het ketelsteen belemmert de goede werking van het verwarmingsapparaat en is ook schadelijk voor een aanwezig verwarmingselement. Ketelsteen dankt zijn naam aan de ketels van stoommachines en verwarmingsapparatuur, waarin het zich als "steen" op de wanden afzet.

  In hard water zit veel kalk in de vorm van het redelijk oplosbare calciumwaterstofcarbonaat, Ca(HCO3)2, waardoor in het water calcium- (Ca2+) en waterstofcarbonaat (HCO3)--ionen aanwezig zijn.

  Bij het verwarmen ontwijkt kooldioxide en ontstaat het vaste calciumcarbonaat (en ook als gevolg van de aanwezige magnesiumionen magnesiumcarbonaat):

      Ca2+(aq) + 2 HCO3-(aq) overrightarrow{leftarrow} CaCO3(s) + H2O(l) + CO2(aq)

  Het calciumcarbonaat (plus magnesiumcarbonaat) is warmte-isolerend en is daarom slecht voor de warmteoverdracht in bijv. een verwarmingselement.

  De bovenstaande reactie is in feite een samenstelling van twee evenwichtsreacties.

 • De gevolgen van hard water? Open or Close

  Hard leidingwater belast uw woning, huid en portemonnee, maar ook het milieu. Het zorgt voor onnodig gebruik van aggressieve reinigingsmiddelen, zepen, energie, onnodige belasting van apparatuur, sanitair, en helaas; nog meer...

  Hard water geeft verstopte waterleidingen
  Kalkaanslag hecht zich aan de binnenkant van waterleidingen. Deze aanhechting zorgt voor een sterk verminderde doorstroom.

  De keuken en badkamer verkalken
  Hier ziet u al snel de gevolgen van hard water. Een witgele aanslag op sanitair en douchewanden, doffe kranen en strepen. Zelfs het consequent uitdrogen van natte ruimtes, zoals de douche kan dit niet voorkomen.

  Thermostaatkranen raken verstopt of gaan zelfs stuk.
  Kranen kunnen niet tegen kalk. De temperatuurregeling nog slechter dan zichtbare delen. Ze raken verstopt, óf ze gaan kapot.
  Grotere kans op corrosie en roest, vooral bij een poreuze kalkafzetting. Corrosie en roest gaan hand in hand met kalkaanslag. Hierdoor kunnen op termijn lekkages ontstaan.

  Apparaten gaan stuk of vertonen lekkages. Koffie & Espresso apparaten, vaatwassers en wasmachines gaan minder lang mee bij hard water. Een combisteamer kan erg slecht tegen kalkaanslag.

 • Hoeveel energie gaat verloren door kalksteen? Open or Close

  Een dun laagje kalkaanslag van bijvoorbeeld 0,8 millimeter doet het energieverbruik van je toestel al stijgen met 8,5 %. Niet zo dramatisch denk je? Kijk maar eens in deze tabel:

  Dikte kalksteen           Energieverbruik
  0,8 mm                                + 8,5 %
  1,5 mm                                + 12,5 %
  3,0 mm                                + 25 %
  5,0 mm                                + 45 %

  Een iets dikkere laag kalksteen van 3 millimeter (nog altijd erg dun dus) laat het energieverbruik stijgen met maar liefst 25 %. Dat betekent dat je toestel een kwart meer stroom verbruikt dan nodig. Een dikke laag kalksteen van een halve centimeter (makkelijk te vinden in een toestel dat al jaren niet ontkalkt is) doet het energieverbruik zelfs stijgen met de helft. Het spreekt voor zich dat een apparaat dat zo'n extra inspanning moet leveren erg snel stuk zal gaan en maar een korte levensduur heeft.

  Je toestellen ontkalken is dus een erg goede manier om snel heel wat te besparen op je stroomrekening. Bovendien bespaar je op de herstelling van je apparaten en moet je minder snel een nieuw toestel kopen.
  Durgol universal lost kalksteen erg snel op, zodat je toestellen weer als nieuw werken. Ze verbruiken terug de normale hoeveelheid energie en maken heel wat minder lawaai. Hoe ga je aan de slag met universal om de kalksteen te verwijderen? De aanpak verschilt een beetje per apparaat.

  Op de homepage staat de link van Ontkalkadvies. Hier kunt u een handeliding vinden om uw waterkoker, koffienmachine, stoomoven, stoomstrijkijzer, wasmachine etc te ontkalken.

   

 • Waarom moet u uw espressomachine ontkalken?
 Open or Close

  De kalkafzetting in uw espressomachine kan de kwaliteit van de espresso en de levensduur van uw machine negatief beïnvloeden.

  • Deze kalkafzetting verlengt de koffiezettijd veroorzaakt een slechtere warmteoverdracht wat weer een mindere kwaliteit van de espresso tot gevolg heeft.
  • De kalklaag in de machine wordt op den duur steeds dikker en kan verstoppingen en vernauwingen veroorzaken. Bovendien tast kalk uw espressomachine aan en veroorzaakt tevens corrosie. Dit kan tot beschadiging van de machine leiden.
  • Kalkafzetting leidt tot een verhoogd energieverbruik van uw espressomachine, wat belastend is voor het milieu. 

  • Om de optimale kwaliteit van uw esrpesso te behouden en de levensduur van uw machine te waarborgen is het van belang uw machine tijdig te ontkalken.
 • Wat mag u van een goede ontkalker verwachten?
 Open or Close

  De kalkafzetting wordt door de zuurcomponent in de ontkalker opgelost. De intensiteit van de reactie kunt u aflezen aan de mate waarin zich belletjes ontwikkelen.

  De effectiviteit van een ontkalker is in belangrijke mate afhankelijk van de zuurcomponent. Een ideale ontkalker zorgt bij een juiste dosering voor
een snelle en afdoende ontkalking en waarborgt tegelijkertijd een maximum aan bescherming van het in de machine toegepaste materiaal.

 • Waarom uw machine niet met citroenzuur of azijn te ontkalken?
 Open or Close

  Bij het ontkalken met een ontkalker op citroenzuurbasis kan er bezinksel ontstaan dat de fijne leidingen en ventielen in uw espressomachine kan verstoppen. Bovendien kan door het citroenzuur een onoplosbare laag worden gevormd die de kalklaag als het ware verzegeld. Daar komt nog bij dat het ontkalken met citroenzuur minimaal 10 x zo lang duurt als met durgol® swiss espresso®.

  Azijn of azijnessence veroorzaken door het hierin aanwezige azijnzuur en door de smaakstoffen een onaangename geur bij het ontkalken. Bovendien kan het kunststofmateriaal in uw espressomachine op den duur deze smaak aannemen waardoor het aroma van de espresso wordt beïnvloed.

  Sommige kunststoffen kunnen door het azijnzuur worden aangetast. Evenals bij citroenzuur verloopt het ontkalken met azijn veel langzamer (>10 x) dan met durgol® swiss espresso®.

 • De 
juiste ontkalker voor uw espressomachine? Open or Close

  Voor het ontkalken van espressomachines (=gesloten systemen) is durgol swiss espresso speciaal ontwikkeld. durgol swiss espresso is wel zeer effectief tegen kalk, maar tast de machine niet aan.

  In vergelijking met durgol universal schuimt en bruist durgol swiss espresso niet of nauwelijks. Doordat swiss espresso niet schuimt en bruist ontstaat er geen druk op de fijne leidingen van het apparaat. Dit is tegenstelling tot andere ontkalkingsproducten!  Doordat er geen schuimvorming is kan de vloeistof eenvoudig met de aanwezige kalk in aanraking komen.

  Dankzij de doeltreffende corrosiebescherming tast durgol swiss espresso bij een juiste toepassing het materiaal van de espressomachine niet aan. 
Er ontstaat tijdens het ontkalken geen bezinksel waardoor de machine kan worden verstopt.

  durgol swiss espresso is zeer effectief tegen kalk en werkt tot 10 x sneller dan andere ontkalkers. Eén flesje (125ml) durgol swiss espresso lost maximaal 10 gram kalk op. Dit 
is voldoende om een espressomachine 1 x volledig te ontkalken.

  • durgol swiss espresso heeft principieel geen extra inwerkingsduur nodig, waardoor het gehele ontkalkingsproces duidelijk sneller verloopt.
 • Eenvoudig en veilig in gebruik? Open or Close

  Dankzij het snelle verloop van het ontkalken met durgol swiss espresso is de ontkalkingsprocedure snel en eenvoudig.

  • durgol swiss espresso is gebruiksklaar. In tegenstelling tot ontkalkers in de vorm van poeder of tabletten hoeft durgol swiss espresso niet in water te worden opgelost. Aan het vloeibare durgol 
swiss espresso hoeven geen hulpstoffen te worden toegevoegd, zoals bij ontkalkingstabletten die restanten in de machine achterlaten en deze kunnen verstoppen.
  • Eén flesje (125ml) durgol swiss espresso is voldoende voor één volledige ontkalking. Gewone ontkalkers zijn vaak te laag gedoseerd en ontkalken daarom de machine niet optimaal. 
durgol swiss espresso is veilig voor levensmiddelen.
  • durgol swiss espresso laat na het ontkalken en naspoelen geen chemische restanten achter in de machine.
  • durgol swiss espresso is reuk- en smaakloos.
 • Niet belastend
voor het milieu
? Open or Close

  Door de reactie van het zuur met de kalk worden zouten gevormd, waarbij het zuur wordt geneutraliseerd. Evt. overtollige durgol swiss espresso draagt in het rioolwater bij aan een neutralisering van de meestal bovenmatig aanwezige logen (afkomstig van wasmiddelen).

  durgol swiss espresso heeft geen bemesting van de waterhuishouding tot gevolg.

  • Dankzij het sterke kalk oplossende vermogen is durgol swiss espresso zuinig in gebruik en dus milieuvriendelijk.
   Door de geportioneerde verpak- king is een overdosering uitgesloten.
  • De fles van durgol swiss espresso is van PET gemaakt, recyclebaar en dus niet schadelijk voor het milieu.
 • Wanneer moet mijn espressomachine ontkalkt worden? 
 Open or Close

  Ontkalk uw espressomachine regelmatig
en vroegtijdig!
 Al naar gelang het machinetype kunt u het tijdstip voor het ontkalken als volgt bepalen.

  • Machines met een waarschuwingslampje: stel de 
machine volgens de aanwijzingen van de fabrikant in op de hardheidsgraad van het water. Deze kan worden opgevraagd bij het waterleidingbedrijf of met een speciaal teststrookje worden bepaald. Zodra het waarschuwingslampje gaat branden moet de machine worden ontkalkt. 

  • Machines zonder waarschuwingslampje: ontkalk de machine, zodra deze langzamer of onregelmatig begint te functioneren of wanneer de kwaliteit van de schuimlaag (“crema”) minder wordt.

  Wij adviseren regelmatig en tijdig te ontkalken, ideaal om de 3 maanden. Volg het ontkalken en spoelen in de eerste plaats de instructies voor uw koffiezetapparaat.

 • Algemene opmerkingen Open or Close

  Een complete ontkalking van uw huishoudmachine wordt uitsluitend gegarandeerd door het gebruik van een hele doseringsfles durgol swiss espresso (125ml) per ontkalking.

  Voor espressomachines voor professioneel gebruik met een waterreservoir van meer dan 1,5 liter kunnen twee flesjes durgol swiss espresso per ontkalking nodig zijn.

  durgol swiss espresso is een speciale ontkalker voor espressomachines, waarvan de productveiligheid talloze malen is bewezen. Bij een juiste toepassing kunnen beschadigingen aan het materiaal met grote zekerheid worden uitgesloten.

  Let er wel op dat door ons geen aansprakelijkheid wordt aanvaard voor beschadigingen die zijn veroorzaakt, doordat men zich niet aan deze gebruiksaanwijzing heeft gehouden.

  Kijk bij het ontkalkadvies op de website voor meer informatie of neem contact met ons op.

 • Hoe hoeverre is surface zorgzaam voor het milieu? Open or Close

  Durgol surface is biologisch afbreekbaar (volgens OECD 302B). Het beschermen van het milieu is belangrijk voor ons - zelfs in de verpakking. De eco-vriendelijke fles is beschikbaar van PET en ook als een vervangingfles waardoor u de sproeikop kan hergebruiken.

durgol® universal | de waterkoker-test

 1. Haal de stekker van uw waterkoker uit het stopcontact
 2. Schenk 125 ml durgol® universal in de waterkoker
 3. De vloeistof begint direct zijn werk te doen 
 4. Na circa 1 minuuut de waterkoker afvullen met water
 5. Na enkele minuten de vloeistof verwijderen
 6. De waterkoker uitspoelen
 7. U ziet het resultaat van durgol®
 8. durgol® | lost de kalk echt op
 9. Stuur uw foto's naar foto@durgol.nl
 10. Plaats uw review

Hedel

Coffee To Complete You

SL Hoofddorp

Margraten